2011. június 15., szerda

MEXIKÓI STÍLUSÚ CSOKOLÁDÉ TORTA

A kakaóbab/csokoládé fontos szerepet játszik a mexikói gasztronómiában. Maga a “csokoládé” elnevezés is mexikói aztéc kultúrából, a nahuatl nép szavából (xocolatl) származik. A kakaóbabot fizetőeszközként (egy pulyka száz kakaóbabba, egy avokádó pedig három kakaóbabba került, illetve az adót is fizethették vele) és vallási rítuálékhoz használták, illetve a maják készítettek elsőként a kakaóbabból keserű italt (xocoatl), melyet hidegen fogyasztották és gyakran ízesítettek vaníliával, csilivel és más fűszerekkel.

Ez a csokoládétorta (vagy inkább brownie) azért lett “mexikói”, mert nagyon magas (85%) kakaótartalmú étcsokoládét (Lindt Excellence), illetve “melegítő” fűszereket használtam az elkészítéséhez. A fűszerek mennyisége változtatható, a fűszerek nélkül is elkészíthető, illetve a fűszerek helyett használhatunk kávégranulátumot/kávélikőrt vagy mentakivonatot.


HOZZÁVALÓK:    15 DKG ÉTCSOKOLÁDÉ

                                   20 DKg VAJ

                                   25 DKG CUKOR

                                   3 TOJÁS

                                   5 DKG LISZT

                                   1 1/2 TK. ŐRÖLT FAHÉJ

                                   ½ TK. CAYENNE

ELKÉSZÍTÉS:           A VAJAT ÉS AZ ÉTCSOKOLÁDÉT GŐZ FELETT FELOLVASZTJUK. A TOJÁSOKAT A CUKORRAL HABOSRA KEVERJÜK, MAJD HOZZÁADJUK A FELOLVADT CSOKOLÁDÉT ÉS A VAJAT, MAJD A MARADÉK HOZZÁVALÓKAT. 22 CM-ES TORTAFORMÁBA ÖNTJÜK ÉS 180 C-RA ELŐMELEGÍTETT SÜTŐBEN (LÉGKEVERÉS) 35 PERC ALATT MEGSÜTJÜK.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése