2011. június 15., szerda

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ GOLDEN SZIRUP

A Golden Szirup egy sűrű, borostyánszínű édesítőszer, mely nagyon népszerű az Egyesült Királyságban (és persze a világ más részein is). Főként sütemények és desszertek készítésénél alkalmazzák, de sajnos magában is nagyon finom. Magyarországon főleg bioboltokban lehet kapni elég borsos áron, illetve én régebben a Tesco-ban vettem valamivel olcsóbban. „Ízügyileg” helyettesíthetjük mézzel (bár hő hatására eltérően viselkednek), kukorica sziruppal (hígabb kevésbé édes, de egyenlő mennyiségű mézzel is összekeverhetjük), juharszirup (hígabb és drágább) és melasz (sötétebb és kesernyés ízű) egyenlő arányú keverékével, illetve mi is el tudjuk készíteni otthon nagyon könnyen és olcsón. De mielőtt rátérnék a receptre, a Golden szirup sikertörténetét is le kell írnom. A szirupot 1883-ban fedezte fel egy skót üzletember, Abram Lyle, amikor rájött arra, hogy a cukor „gyártása” során melasz képződik, mely tovább finomítható. E folyamat (nem szeretnék belebonyolódni, úgyhogy nem is részletezem ezen izgalmas kémiai folyamatokat) eredménye lett a „Goldie”, melyet először a munkásainak és a helybélieknek árusított fahordóban. A „melléktermék” szájhagyomány útján villámgyorsan népszerűvé vált. 1885-ben a fahordót felváltotta az ikonikus zöld és arany színű konzervdoboz a rothadó oroszlántetemmel, a méhekkel és a szlogennel („Az erősből édes jött ki.”), mely a cég védjegye lett (és amely a mai napig sem változott). A védjegy „ötlete” a mélyen hívő Abram Lyle-tól származik. Egy bibliai történet (Bírák könyve, 14. fejezet) szerint Sámson a filiszteusokhoz megy feleséget választani. Útközben megöl egy oroszlánt, melyet hazafelé megnézett és azt látta, hogy a rothadó oroszlánt méhek veszik körül és a tetemben méz van, melynek nagy részét elnyalogatta útközben, de persze a szüleinek is hagyott a csemegéből. Az esküvőjén aztán a vendégeknek feltette a találós kérdést: Az evőből étek jött ki s az erősből édes jött ki. Na, ki tudja??? 
A Golden Szirupot a Guinness World Records 2006-ban az Egyesült Királyság, majd 2007-ben a világ legrégibb márkájaként vett nyilvántartásba. Persze azóta már más cukorgyárak is készítenek golden szirupot, de máig ez a leghíresebb.

És íme a recept:

Hozzávalók:       1,2 kg fehér kristálycukor
                            2 szelet citrom

Elkészítés: 20 dkg cukrot és 0,5 dl vizet karamellizálunk, majd beleöntjük a maradék cukrot, 6 dl forrásban lévő vizet és a citromkarikákat. Időnként megkeverve főzzük 45 percig alacsony hőfokon. A főzési idő végén még hígabbnak tűnhet, de a teljes kihűlés után már eléri a megfelelő állagot. Én még melegen üvegekbe töltöm a citromkarikákkal együtt (ami így már kandírozva is lett). Ha a teljes kihűlés után is hígabb (ami szerintem nem probléma, én külföldön is mindig a hígabb változatot vettem), újraforralás után még néhány percig főzhetjük. Hűvös helyen tárolva hónapokig tárolható.


5 megjegyzés:

 1. Kedves Rita, köszönöm a receptet!!! Era

  VálaszTörlés
 2. A citromkarika héjastul menjen bele?

  VálaszTörlés
 3. Kedves Rita,
  A receptben szerepelő mennyiségekből kb mennyi szirup lesz (dl)?
  Válaszod előre is köszönöm,
  Mimi

  VálaszTörlés
 4. Annyira köszi, és köszi ezt a szuper receptet!!! :) Nagyon jó!

  VálaszTörlés